Over ons

Artiesten voor ouderen en senioren

La Donna Mobile bestaat uit het duo Ria Hurkens en Eddy van Damme. Beiden zijn zo’n 30 jaar geleden afgestudeerd aan het Conservatorium. Tegenwoordig zijn zij gespecialiseerd als artiesten voor ouderen en senioren. Zij vullen elkaar met hun eigen unieke talenten, ervaringen en kwaliteiten op wonderbaarlijke wijze aan.

___

“Jullie zijn twee zeer ‘warme’ mensen die veel hartelijkheid uitstralen én plezier in het werk hebben!”

___

Ria Hurkens

Wat drijft mij?

artiesten voor ouderen en seniorenMuziek, zingen en dansen, daar word ik zelf intens gelukkig van. Ik heb gemerkt dat ik mensen snel kan meenemen in mijn enthousiasme. Daarom vind ik het ook fantastisch als ik anderen hier ook heel gelukkig en vrolijk mee kan maken. Door mijn muziek-pedagogische achtergrond heb ik vaardigheden ontwikkeld om een grote groep mensen snel in beweging te krijgen. Als zo’n zaal vol individuen uiteindelijk een groep wordt met blije mensen die zich volstrekt vrij voelen om mee te zingen, dansen, reageren of emoties te tonen dan is mijn missie geslaagd!

Mijn opleidingen?

Als kind was ik al enthousiast bezig met muziek en dans. Het was voor mij dan ook een logische stap om na het Atheneum naar het Conservatorium te gaan om op die manier van muziek mijn beroep te maken.

Ik houd van studeren en heb dus ook heel veel gedaan. Aan het Conservatorium heb ik o.a. Schoolmuziek, Koordirectie en Zang gestudeerd. Daarna heb ik nog aan de Universiteit in Utrecht de studie Muziekwetenschap afgerond. Ook de specialisatie Ortho-pedagogische Muziekbeoefening, vele danscursussen (uiteenlopende stijlen) en de opleiding tot Instructeur Rollatordans en Zitdans heb ik gedaan.

De laatste 10 jaren verdiep ik me alsmaar meer in ouderdoms-ziektebeelden en dementie. Ik vind dat van belang voor mijn werkzaamheden met muziek in de ouderenzorg.

Mijn verleden?

Ik heb ruim 25 jaar in het muziekonderwijs gewerkt. Mijn functie’s waren o.a. docent muziek in het HBO-onderwijs, stafmedewerker bij het Landelijk Centrum voor Muziek en Onderwijs, docent muziek en beweging aan muziekscholen en educatief medewerker bij Het Concertgebouw in Amsterdam. Maar met het stijgen van de leeftijd begon het bij mij te kriebelen om meer voor ouderen te kunnen betekenen. Ook heb ik ervaren wat het is om als mantelzorger een ouder met dementie tot het einde te begeleiden. Het werken met muziek in de ouderenzorg is vanzelf op mijn pad gekomen, het is rondom mij ontstaan en al mijn kwaliteiten komen hierbij samen.

Sinds 2006 maak ik samen met Eddy van Damme muziektheatrale producties. In het verleden was dat ‘Quasi Opera’ en ‘Sing Along voor Senioren’.  Op dit moment hebben we diverse programma’s voor La Donna Mobile. Kenmerkend is altijd de interactie met het publiek.

___

“Ria en Eddy vormen samen een uniek duo en zijn leuke en fijne artiesten voor ouderen en senioren!”

___

Eddy van Damme

Eddy van Damme La Donna MobileWat drijft mij?

Van jongs af aan was ik al gefascineerd hoe (theater)artiesten de aandacht van het publiek wisten vast te houden. Een groot voorbeeld voor mij was Toon Hermans. In mijn 30-jarige loopbaan als musicus en muzikaal leider in diverse grote theaterproducties heb ik zelf ervaren wat wel en niet werkt. Hierdoor heb ik veel inzicht gekregen in theaterwetten en groepsprocessen. Niet alleen ben ik bezig met de keuze van het repertoire en de opbouw van het programma, maar ook met omstandigheden zoals bv. de zaalopstelling en afleidende factoren. In elke situatie zoek ik altijd naar het optimale zodat het publiek helemaal kan opgaan in de sfeer. Het is fantastisch om de mensen in de zaal collectief te zien reageren van zeer uitbundig meedoen tot muisstil aandachtig luisteren. Het is voor mij een kick als dat lukt.

Mijn verleden?

Ik ben afgestudeerd aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam (hoofdvak Accordeon). Al meer dan 30 jaar ben ik actief als freelance musicus: als accordeonist, toetsenist, pianist, orkestleider, muzikaal leider en arrangeur bij diverse grote theaterproducties. In die jaren heb ik heel veel bekende artiesten begeleid, optredens voor radio en televisie gedaan en meegewerkt aan diverse cd’s.

Gedurende mijn hele muzikale carrière maak ik al programma’s voor ouderen. Ook was ik o.a. 15 jaar lang muzikaal leider van de Zonnebloem Theater Tournee met jaarlijks zo’n 80 voorstellingen in theaters in het hele land. De laatste 10 jaar reis ik samen met Ria Hurkens door het hele land met onze succesvolle interactieve muziekoptredens voor ouderen en senioren onder de titel La Donna Mobile.

Mijn interesses?

Mijn belevingswereld en interesses zijn die van de oudere medemens. Ik heb het gevoel dat ik in de verkeerde tijd ben geboren. Doordat ik veel ken en weet van ‘vroeger’, praten veel ouderen met mij in de veronderstelling dat ik hetzelfde heb meegemaakt. Ik heb een grote expertise op het gebied van muziek en ouderen.

Naast La Donna Mobile heb ik ook Quasi Opera, De Zingende Kapitein en Sing Along voor Senioren geproduceerd.

Voor verdere gegevens zie: www.eddyvandamme.nl.