Muziek bij dementie

Muziek bij dementie in de zorg – kleinschalig wonen

muziek bij dementie

Muziek bij dementie

Kleinschalige woonvormen komen steeds meer voor. Activiteiten voor de bewoners (zoals muziek bij dementie) spelen zich dan vaak af in de gezamenlijke huiskamer of zelfs op individueel niveau. Ook hiervoor hebben wij mogelijkheden variërend van huiskameroptredens tot individuele muzikale contactmomenten.

Kleinschalig wonen

Vanwege de kleinere aantallen mensen op deze locaties (vaak alleen maar mensen met dementie) verloopt het contact en de communicatie veel directer en persoonlijker. Het aanbieden van muziek vraagt op sommige terreinen dan ook een heel andere benadering.

Muziek in de zorg

Muziek is voor ons een middel om contact te maken. De sfeer van het moment bepaalt of we met muziek rust geven, mensen vrolijk maken of bv. mensen activeren. Wij streven ernaar om d.m.v. muziek het welbevinden van de bewoners te bevorderen.

Voor verpleeghuizen met kleinschalig wonen kunnen wij bieden:

1. Huiskameroptredens in de zorg

Een optreden in de huiskamer voor alle bewoners van de locatie/afdeling, eventueel ook met familieleden. Muziek in de sfeer van André Rieu en met interactie. Indien mogelijk een opstelling in een kring voor nog meer persoonlijke aandacht. Tijdsduur in overleg, bijvoorbeeld 1 uur zonder pauze, 45 + 30 minuten met pauze, of 2 x 30 minuten met pauze. Meerdere optredens na elkaar (maximaal 4) in verschillende huiskamers van de locatie zijn ook mogelijk.

2. Individuele muzikale contactmomenten

Van bewoner naar bewoner, bijvoorbeeld van kamer naar kamer is mogelijk. Met één bewoner samen actief muziek beleven, zingen, bewegen en/of luisteren naar muziek. De reactie van de bewoner op muziek is voor ons leidend tijdens deze agogische muziekactiviteit. Door gebruik te maken van zang, verschillende instrumenten en een mini-jukebox kunnen we inspelen op deze reactie. Individueel contact, meerdere bewoners na elkaar of een aantal bewoners tegelijk, allerlei mogelijkheden. Ook zeer geschikt voor een regelmatige basis (bijvoorbeeld 2x per maand). Zie hiervoor onze website: Zorgmusici.nl.

Over ons

Ria Hurkens en Eddy van Damme zijn beiden afgestudeerd aan het Conservatorium (HBO). Daarnaast heeft Ria ook de studie Muziekwetenschap aan de Universiteit afgerond. Ook heeft zij de specialisatie Orthopedagogische Muziekbeoefening gedaan en is zij gediplomeerd Instructeur Rollatordans en Zitdans. Eddy is, met meer dan 30 jaar ervaring, zeer deskundig op het gebied van muziek en ouderen. Hij was o.a. bijna 15 jaar lang muzikaal leider van de Zonnebloem Theater Tournee. Zowel Eddy als Ria hebben zich gespecialiseerd in muziek bij dementie en hebben inmiddels een jarenlange ervaring in het werken met muziek en ouderen. Zij vullen elkaar fantastisch aan en vormen daardoor een uniek duo!

Video:

Zie voor onze andere muziekprogramma’s: Programma’s